Vlastnoručně vyrobená modelovací hmota

22.08.2014 23:57

Chystáte se na dětskou oslavu a zapomněli jste na dárek? Co takhle přinést úžasnou modelovací hmotu, kterou si vyrobíte doma ze surovin, které určitě máte! Modelína oslavence určitě potěší, ale možná ještě více, pokud jí připravíte tolik, aby z ní mohly tvořit všechny děti na párty. Tato modelovací hmota je náš naprostý favorit, levná, skvěle tvárná, její příprava je blesková a výrobky z ní jsou věčné. Určitě vyzkoušejte, budete mile překvapení.

Zde je recept:

  • 1 sklenice hladké mouky
  • ¾ sklenice studené vody
  • 1 sklenice soli

Smíchejte mouku se solí a postupně přidávejte vodu, dokud nezískáte pevnou „modelínu“. Vymodelujte si s dětmi to, co chcete, jednotlivé kousíčky se k sobě slepují vodou. Hmota je skvělá na figurální tvorbu, můžete ji dokonale vyválet jako těsto na vánoční cukroví a s menšími dětmi vykrajovat vykrajovátky libovolné tvary. Hotové výrobky se suší buď pouze vzduchem (proces sušení tak trvá několik dní) nebo můžete cca 5 hodin sušit na nízkém stupni v troubě. Při tomto způsobu sušení si ponechá svou bílou barvu s určitým třpytem krystalků soli. Nakonec své výrobky můžete, ale nemusíte obarvit.  

 

Další možností sušení je nechat výtvory cca 1 den na vzduchu, poté je potřete žloutkem a upečte v troubě. Nakonec své výrobky můžete, ale nemusíte obarvit.  

Chcete mít barevnou modelínu? Obarvěte těsto potravinářským barvivem!

Tuto hmotu si hravě připraví i samotné děti!

Kontakt

VSEproLIDI.cz inspirace@vseprolidi.cz