Modelína z mouky, soli a vody

21.08.2014 20:17

Chystáte se na dětskou oslavu a zapomněli jste na dárek? Co takhle přinést úžasnou modelovací hmotu, kterou si vyrobíte doma ze surovin, které určitě máte! Modelína určitě potěší nejen oslavence. Pokud jí připravíte tolik, aby z ní mohly tvořit všechny děti na párty, oslava se určitě vydaří! 

Slanou modelínu zabalte nejprve do igelitu tak, aby k ní nešel vzduch a modelína nevyschla. Nakonec ji zabalte do dárkového papíru a dárek na dětstkou oslavu je na světě.

Tato modelovací hmota je náš naprostý favorit. Je levná, skvěle tvárná, její příprava je blesková a výrobky z ní jsou věčné. Určitě vyzkoušejte, budete mile překvapení.

Zde je recept:

  • 1 sklenice hladké mouky
  • ¾ sklenice studené vody
  • 1 sklenice soli

Smíchejte mouku se solí a postupně přidávejte vodu, dokud nezískáte pevnou „modelínu“. Vymodelujte si s dětmi to, co chcete, jednotlivé kousíčky se k sobě slepují vodou. Hmota je skvělá na figurální tvorbu, můžete ji dokonale vyválet jako těsto na vánoční cukroví a s menšími dětmi vykrajovat vykrajovátky libovolné tvary. Hotové výrobky se suší buď pouze vzduchem (proces sušení tak trvá několik dní) nebo můžete cca 5 hodin sušit na nízkém stupni v troubě. Při tomto způsobu sušení si ponechá svou bílou barvu s určitým třpytem krystalků soli. Nakonec své výrobky můžete, ale nemusíte obarvit.  

 

Další možností sušení je nechat výtvory cca 1 den na vzduchu, poté je potřete žloutkem a upečte v troubě. Nakonec své výrobky můžete, ale nemusíte obarvit.  

Chcete mít barevnou modelínu? Obarvěte těsto potravinářským barvivem!

Tuto hmotu si hravě připraví i samotné děti!

A ještě malé upozornění: Zkontrolujte, zda nemají děti na rukou nějaké oděrky. Těsto ze soli může hodně štípat!

Kontakt

VSEproLIDI.cz inspirace@vseprolidi.cz